Çiftçi ekmeyi değil göç etmeyi düşünüyor
Artan girdi maliyetleriyle son dönemde çiftçilerin tarım arazilerini satışa çıkartarak göç etmeyi düşündüklerini ifade eden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Çiftçi, bu fiyatlarla sulu tarım yapamaz. Tarımı yönetenler acil tedbir almazsa sulu tarım ve çeltik ekiminden kaçış hızlanır, üretim azalır ve daha çok ithalat, daha çok dışa bağımlılık olur” dedi.
1 Ocak itibariyle elektrikte geçerli olan zamlı tarife esnafın, memurun, işçinin, öğrenciyle beraber çiftçi için de büyük sorun teşkil ediyor. Zamlar sonrasında faturalarında 2 katın üzerinde artış görenler zamların geri çekilmesini talep ediyor.
ÇİFTÇİ TOPRAKLARINI SATIYOR, TARIMI TERK EDİYOR!
Akaryakıt, gübre ve elektrik gibi temel girdi maliyetlerinin her geçen gün şiddetlenerek arttığını kaydeden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Kasım 2021 ve Şubat 2022 tarihleri arasında birçok farklı çiftçimizin tarım arazilerini satışa çıkardığını duyduk. Konuyu araştırdığımızda ise üreticiler, maliyetleri kendi cebinden karşıladıkları için artık umutları kalmamış. Karadeniz bölgesinin en verimli topraklarında, çeltik, fındık, soya, mısır ve kavak yetiştiriciliğinin göbeğinde çiftçiler tarımı bırakıyorlar. Her geçen gün şiddetlenerek artan girdi maliyetlerine çözüm bulamayan üretici, bağını bahçesini, atasından kalan mirasını satarak bu toprakları terk etmek istiyor. Çiftçilerin bu durumları göz ardı edilmemeli, gerekli iyileştirmeler biran önce yapılmalıdır” diye konuştu.
ÇİFTÇİ DE ETKİLENDİ
Zamlardan toplumun tamamının etkilendiği gibi çiftçilerin de zamlar karşısında çaresizce beklediğini ifade eden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mücadelesi halen sürmekte olan pandemi nedeniyle esnaf zaten iş yapamaz haldedir, zamlarda bu gidişatı daha zor bir hale sokmuştur” dedi.
TERME’DE ÇELTİK ÜRETİMİ TEHLİKEDE
Elektriğe yapılan zamla birlikte tarımsal sulama faturalarının yüzde 130’a kadar artış gösterebileceğinin altını çizen Başkan Ferda Ergün, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Sadece elektrikte değil, mazot, gübre ve ilaca gelen zamlar çiftçinin belini zaten bükmüş durumda. Çiftçi mazot, gübre, ilaç gibi girdilerdeki yüksek fiyattan şikâyet ederken elektrik zamları üretimi tehdit eder boyuta ulaştı. Çiftçi, bu fiyatlarla sulu tarım yapamaz. Çeltik ekemez, ekse de faturalarını ödeyemez. Tarımı yönetenler acil tedbir almazsa sulu tarım ve çeltik ekiminden kaçış hızlanır, üretim azalır ve daha çok ithalat, daha çok dışa bağımlılık olur. Pirinciyle meşhur olan Termemizde bu gidişle bir sonraki sezonda çeltik üretiminde ciddi düşüşler yaşanacaktır. Tarımsal sulamada kullanılan elektriğe destek uygulanmalıdır. Çiftçinin maliyetini azaltmak için tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli ya da en az yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalıdır. Çiftçinin aylık bir geliri yok. Çiftçinin ancak hasat dönemlerinde eline para geçiyor. Faturaların aylık olarak tahsil edilmesinden vazgeçilerek, hasat döneminde ödenmesi uygulamasına dönülmesi çiftçileri rahatlatacaktır.
DEVLETİMİZİN DESTEĞİ ŞART
Biz Türk milleti olarak borcu bir namus kavramı olarak görerek, devletimize olan borcumuzu, görevimizi yerine getirmek için yemiyoruz, içmiyoruz, vergimizi veriyoruz. Elektrik, doğalgaz, su faturalarımızı ödüyoruz. Devletimizin de vatandaşın yaşadığı bu zor duruma karşı önlemler alması, yapılan aşırı zamların bir kısmını geri çekerek düzenlemeye gidilmesi ve vatandaşını rahatlatması gerekmektedir.”
Yorum Yazın