TMO’nun açıkladığı fiyat çiftçiyi memnun etmedi
TARIMTMO kabuklu fındık alım fiyatlarını Levant kalite fındığı için kilogramı 130 TL, Giresun kalite fındığı için 132 TL olarak açıkladı. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, açıklanan fındık alım fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini söyledi.
Fındık sezonun başlamasıyla birlikte fındık alım fiyatları merak konusu olurken Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) 2024-2025 kabuklu fındık alım fiyatını Levant kalite için 130 TL, Giresun Kalitesi için 132 TL olarak belirledi.
Yeni sezona hazır olduklarını belirten açıklama yapan TMO, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Bakanlığımızın üreticilere vereceği alan bazlı destek, mazot ve gübre desteği ile birlikte düşünüldüğünde Levant kalite için 133 TL Giresun Kalite için 135 TL olacağı belirlendi. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa 1,30 TL ilave fiyat verilecektir. TMO fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, depolama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamlamıştır. Yeni hasat sezonu ve kabuklu fındık alım fiyatları üreticilerimize hayırlı olsun.”
“FINDIK FİYATLARI ÇİFTÇİYİ TATMİN ETMEZ”
TMO tarafından açıklanan fındık kilogram fiyatının piyasaya yön verdiği için memnuniyet duyduklarını ancak fiyatın beklenenin altında açıklandığını söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Fındık fiyatları çitçiyi tatmin etmez. 2023 sezonunda TMO fındık alım fiyatını 82 TL olarak açıklamış ancak 127 TL’ye fındık satmıştı. Aradan bir yıl geçmiş şimdi 130 TL’den alım fiyatı açıklanıyor. 2024 sezonunda açıklanan fındık kilogram fiyatı dengeli bir politika değildir. Fındıkta alan bazlı verilen desteğin yeterli değil ve desteğin arttırılması gerekiyor. Tarımda yaşanan maliyet artışları karşısında fındığın kilogram fiyatının yetersiz olduğunu görüyoruz. Buna rağmen yine de sektöre yön veren TMO olmasaydı, fiyatlar daha da düşük olacaktı” ifadelerini kullandı.
Mevsimlik işçilerin de yüksek fiyat talebi olduğunu belirten Başkan Ergün, “Fındık toplayan mevsimlik işçiler için günlük 800 TL yevmiye belirlendi ancak işçilerin açıklanan fiyatın çok üzerinde talepleri mevcut. Günlük 1.300 TL talep eden işçiler var, bu şartlarda üretici zora düşüyor” dedi.
İlginizi Çekebilir
Başkan Ferda Ergün: “Kokarcaya karşı mücadele yetersiz!”
Kahverengi kokarca zararlısının en büyük mağduriyetini yaşayan fındık üreticisi destek bekliyor. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Fındık gibi stratejik bir ürünü korumak için bir mücadele planı yapılmadıysa bunun sorumlusu kim?” dedi.
Türkiye’nin İlk ‘Patpatozu’ Tarım Fuarının Gözdesi Oldu
Türkiye’nin ilk mini patoz makinesi Samsun Tarım Fuarı’nda görücüye çıktı. Dinçler Makine Sanayi tarafından patentli üretilen mini patoz makineleri, engebeli arazilerdeki fındık üreticilerinin gözdesi oldu.
SAMTER Kahverengi Kokarcayla İlgili Seminer Düzenledi
Termeli vatandaş ve üreticilere “Fındık Üretim Alanlarında Sorun Olan Zararlılar ve Mücadele Yöntemleri” semineri verildi.