Yaratılış olarak gelen canlı, insan olarak temizlenip çıkacak yer
Sahne. Müthiş bir sakinlik. Perdeler açıldı. Karanlık bir sahneye sadece ayın kızarmış bir ışığı düşüyor. İnsanoğlunu etkilemeden durmaz bir şahane gösteri. Bir umud, bir şüphe...
Bu acayip gösteri - tiyatroyun eseri. Tiyatro –terbiye beşiği. Seçkin yazar Gabit Müsirepov’un “Tiyatro–güzel bir kızın göz yaşları gibi berrak ve şeffaf sanattır” diye boşuna bu kadar yüksek takdir etmemiştir.
Medeniyet ve maneviyat dünyasını tiyatrosuz düşünmek mümkün değildir. Günümüzde dünyanın her yerinde tiyatro çoktur ve her tiyatroda oynanan sahneler insanların ruh hallerinin zenginleşmesini yani gelişmesini sağlar. En güzeli tiyatroya yaratılış olarak gelen canlı, insan olarak temizlenip çıkacak. Çünkü sahnede hayat ve insanı bağlayan çok narin ve ince bağ var. Onun adı – aşk!
Büyük bir aşkı talep eden oyunculuk büyük bir hikmettir. Bu yüzden bugün sadece Uluslararası tiyatro günü değil, tam o sırada manevi yorulan insana şifa olan tiyatroyu bütün canlıların önemsediği gün. 1961 yılında Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 27 Mart'ta Viyana'daki IX Kongresi'nde “Uluslararası Tiyatro Günü”nü onayladı. Böylece, herhangi bir ülkenin kültürü, diğer taraftaki çalışanların kitlesel kutlamalarının ve tarihini yansıtan kutsal sahnenin bir günü hâline geldi.
Kültür ve sanatın merkezi haline gelen tiyatro konusunu gündeme getirdiğimizde manevi miras, gururla bahsedilecek bir tiyatro var. Ekibin sahneye başarılı bir şekilde çıkmak ve halktan iyi bir değerlendirme almak için birlikte çalıştığı bilinmektedir. Tiyatroda sadece izleyiciye görünen oyuncuların dışında bu sahnelerin arkasında çok kişinin emeği olduğu gerçektir. Haziran 1992'de Uralsk'ta kentsel olarak kurulan ve Aralık 1993'te bölgesel Kazakça darama Tiyatrosu olarak kurulan Batı Kazakistanlı Hadişa Bokeyeva Tiyatrosu, sürekli bir şekilde yetenekleri araştırıyor ve geliştiriyor. 16 Aralık 1993'te tiyatro, M. Auezov'un "Karagöz" trajedisiyle perdeyi açtı yani ilk adımlarını attı. 24 Şubat 2018'de büyük bir çalışma sonucunda, Batı Kazakistan Bölgesel Maslihat'ın kararı ile tiyatroya SSCB Devlet Ödülü sahibi Hadişa Bokeyeva'nın adı verildi. İşini başlayan günden itibaren bugüne kadar sadece şehirde, bölgede değil, cumhuriyetçi düzeydeki yarışmalarda da performans gösteren tiyatro ekibinin uyumunun çok büyük olduğu söylenebilir.
Gabit Musrepov, “Büyük edebiyat ve sanatın olmadığı yerde büyük bir millet olmayacak" diye boşuna yazmamış. Çeşitli sanat türleri arasında Tiyatro sanatının yeri, tiyatro kültürü bir tepedir. Tiyatro kolay bir endüstri değildir. Çünkü sanatçı sahnede, izleyicinin önünde oynamalı ve izleyiciye doğrudan farklı duygular uyandırabilmelidir. Bu kolay bir iş değil. Farklı imgelere daldığınızda, sadece kendinizi değil, başkalarının hayatlarını kendi hayatınız gibi de hissediyorsunuz.Sahnede bir ana karakter olarak oynamak, bu farklı bir dünya gibi.En ilginç olanı, bu duyguların sadece kendiniz tarafından deneyimlenmesi değil, aynı zamanda izleyicide özel bir heyecan yaratması gerektiğidir. Bu iki insanın biri yapabileceği bir şey değil. Seyirci, tiyatro çalışanlarının nasıl zor durumlardan geçip, gece gündüz çalıştıklarını anlamalı.
Tiyatro, sanatçıları tek bir çatı altında bir araya gelen ve tek bir aile olarak bir araya gelen Şanırak’a benziyor. Şu anda Batı Kazakistan'da Hadişa Bokeyeva'nın adını taşıyan Kazak Drama Tiyatrosu'nun çalışanları ve müdürlüğü kültür ve edebiyatın gelişimine büyük bir katkıda bulunuyor. Sanatçılar eski bir modelin modern yapımlarını yapıyorlar. Yakın gelecekte sahneden izleyiciye yol açacak yeni eserler ortaya çıkacak. Gelin, kutsal tiyatromuz için kutsal bir seyirci olun!
Sahnede yaratılan imgelerle yaşayan, böylece izleyiciyi mükemmelleştiren, saf güzelliği besleyen ve bir sanat alanı yaratan bir sanatçı, aslında büyüklüğün başlangıcıdır. Herkes bir şovmen olmak için yeterince şanslı değildi. Sahnenin efendisi olmak ve izleyicinin sempatisini kazanmak için çok çaba harcadığını görüyoruz. Bu kadar büyük emeğe sahip endüstri çalışanları herhangi bir ödülü hak ediyor. Bu nedenle, tüm kalbimle sizi kutluyorum, binlerce yıldır insanlığın ruhunu ruhsal olarak geliştiren tiyatro sanatının görkemli uzmanları! İşlerinize büyük başarılar dilerim!
Gulzaman Mengdigereyeva
Yorum Yazın