Sulama kanalı sorunu tarımı bitirecek!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sulama kanalı sorunu tarımı bitirecek!
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, profesyonel sulama yapılmadığından dolayı bölgedeki tarım arazilerinin kurak topraklara döndüğünü belirtti. Yeşil Irmak’tan sulama kanalı oluşturulabileceğini söyleyen Başkan Ferda Ergün, “Tarımda verimin artması için çiftçiye kesintisiz sulama imkânı sağlanmalıdır” dedi.

Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle artan iklim değişikliğine bağlı olarak tarım yüksek tehlike altında. İklim değişikliğinden kaynaklı mevsimlerin yağış ve sıcaklık değişkenliğiyle beraber tarımın en büyük tehdidi kuraklık haline geldi.

Terme ve çevresinde de kuraklıktan dolayı tarım arazilerinin zarar gördüğünü dile getiren Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, profesyonel sulama kanallarının hayata geçirilerek geleceğimizin garantilenmesi gerektiğini vurguladı.

EKİNİ KURAK VURUYOR

Kuraklığın her sene şiddetlendiğini belirten Başkan Ferda Ergün, “Bölgede önceki yıllarda sel felaketinden, günümüzde ise hava sıcaklıklarının yüksek olması sonucu meydana gelen kuraklıktan tarlalarını sulama imkânı olmayan üreticilerimizin ürünleri büyük oranda zarar gördü. Üretici bu sene ektiği ve diktiği yazlık ürünlerden kuraklık nedeniyle yine zarar etti. Bölgemizdeki sulama kanalı projesinin bir an önce bitirilerek hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

30 yıllık eksik projenin ağır bedelini ödediklerini söyleyen Başkan Ergün, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Çarşamba Ovasının Sulama ve Drenaj Projesi Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi 1995 yılında verilerek çalışmaları başlamıştır. Proje kapsamında Terme, Çarşamba ve Salıpazarı ilçelerimizde tarım alanlarına sulama suyu temini ve sel afetinin önlenmesi amaçlanmıştır. Projenin bugünkü halinde sulama suyu verilmediği sadece drenaj ve köprülerin yapıldığı görülmekte sonuç olarak projenin 30 yıl boyunca yarısının bile tamamlanmadığı ortaya çıkmaktadır. Artan küresel ısınma ve iklim değişikliğinden bölgemizde etkilenmektedir. Son yıllarda yaşanan sel ve kuraklık olayları sonucu çiftçilerimiz ciddi maddi ve manevi zarara uğramıştır. Bu nedenlerle Çarşamba Ovasının Sulama ve Drenaj Projesi bölgemiz tarım ekonomisi açısından daha fazla önem arz etmektedir. 30 yıl boyunca ihalesi tekrar tekrar verilip el değiştiren firmaların işi tamamlamadığı, kaynakları doğru kullanmadığı görülmektedir. Aynı projenin bir benzerinin Bafra’da 15 yıl gibi kısa bir sürede bitirildiği bilinmektedir. Bu nedenle projenin daha fazla atıl durumda bırakılmadan bölge üreticisinin hizmetine kısa sürede açılması çiftçi mağduriyetinin giderilmesi ve tarımsal üretimin artması açısından büyük önem arz etmektedir.

SİYASET VE BÜROKRASİ KONUYA DÂHİL OLMALI

Bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve ilgili birim sorumluları bölgede detaylı saha çalışmalarını gerçekleştirip projeyi canlandırmalıdır. Türkiye’de sayılı tarım ovaları arasında bulunan Çarşamba Ovasının sulama sorunu kökten çözülmelidir. Su ve gıda, yakın geleceğimizin en büyük krizleri arasında gösterilmektedir. Milletimiz, asırlardır olduğu gibi şimdi de üretimine ara vermeden devam etmektedir. Ancak zaman geçtikçe üreticilerimiz çeşitli sorunlarla karşılaşmakta ve işini severek yapamaz hale gelmektedir. Bu sorunlara karşı Terme Ziraat Odası Başkanlığı olarak tüm mücadelemizi vermekle beraber parti ayırt etmeksizin tüm milletvekillerimizi çiftçiyle dertleşmeye davet ediyoruz.

YEŞİL IRMAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR

Çarşamba Ovası aynı zamanda Türkiye’nin en büyük akarsularından Yeşil Irmağa sahiptir. Böyle doğal su kaynağı hemen ovanın içerisinden geçmesine rağmen bu fırsatı değerlendiremiyoruz. Yeşil Irmağın suyu kılcal kanallara verilerek çiftçilerin sulama suyu ihtiyacı karşılanmalı, kuraklık için acil çözüm yolları bulunmalı aksi takdirde üretim hissedilir derecede düşecektir.”


TERME’DE SELİN ZARARI 500 MİLYON LİRAÖnceki Haber

TERME’DE SELİN ZARARI 500 MİLYON LİRA

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ TERME ÜNYE KAMPÜSÜ’NDE 2024 LGS’DE DEV BAŞARISonraki Haber

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ TERME ÜNYE KAMPÜSÜ’NDE...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-