Eczaneden ilaçlarınızı stoklayın! Artık ücretli
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aldığı yeni kararla daha önce reçetelere yazılan, yıllarca hastaların ücretsiz alabildiği 52 ilacı artık ödemeyecek. Boğaz spreyi, ağrı kesici ve kas gevşeticilerin de aralarında olduğu ilaçların bedellerinin tamamını 15 Ekim’den itibaren hastalar ödeyecek.
Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ilaçta yeni kriz uyarısı yaptı. Karacan, 8 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ ile ‘Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararları’ kapsamında aralarında boğaz spreyleri, ağrı kesici ve kas gevşetici krem ve merhemlerin olduğu 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarıldığına dikkati çekti.
15 EKİM'DEN SONRA FARKLAR ALINACAK
Karacan, “15 Ekim tarihi itibarıyla bu ilaçlar reçete edildiğinde bedellerinin tamamını hastalarımız cebinden ödeyerek temin edebileceklerdir. Eşdeğer ilaçların en ucuzundan yüzde 10’una kadar olan ödeme bandı en ucuz ilacın bedelinin yüzde 5’ine çekilmiştir. Hastalarımız bu ilaçlar için yüzde 5 daha fazla ücret ödeyerek temin edebileceklerdir. ‘Terapötik Referans Grubu’ adı altında oluşturulan grup nedeniyle eşdeğer olmasa da etkinliği yakın ilaçlarda kutu adeti kısıtlaması yapılacaktır. Kombine tedavi kullanan hastalarımız bu durumdan olumsuz etkilenecekler, tedavileri aksayacaktır” diye konuştu.
ECZACILAR DURUMDAN ŞİKÂYETÇİ
Eczacıların bu durumdan şikâyetçi olduğuna belirten Başkan Karacan, “Kara delik olarak bizlere kötü gösterilmeye çalışılan sağlık harcamaları, her geçen gün biraz daha baskılanarak vatandaşın sırtına yüklenmektedir. Bizler hem eczacı, hem de vatandaş olarak sadece ekonomik boyut düşünülerek gerçekleşen bu uygulamaların kötü sonuçlarına katlanmak durumunda bırakılmaktayız. İlk uygulamaya başlandığı 2009 yılında; Vatandaşın sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturan muayene ücreti olgusunun, reçete ve ilaç katlım bedelleri de eklenerek yüzde 20 seviyelerini gelmesi de bunun bir göstergesidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık ödemesinde yetersiz kaldığı, bu nedenle 'Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nın her geçen gün biraz daha ihtiyaç ve vazgeçilmez olarak dillendirildiği bu günlerde 'Taban Fiyat Uygulaması'nın ve 'Terapötik Referans Grubu'nun maalesef bu yola gidişi hızlandırmaktan başka bir işlevi olmayacaktır. Daha önceki örneklerde olduğu gibi geri ödemeden çıkan ilaçlar önce ilaç statüsünden çıkarılır, ücretleri artırılır, hastalar daha çok noktadan daha rahat ulaşıyormuş gibi görünür ancak bunlar ilaç olduğu için kontrolsüz kullanımı insan sağlığını olumsuz etkiler. Oluşan sağlıksızlığı gidermek için de ülke sağlık ekonomisine daha fazla yük biner. 'Paran Kadar Sağlık' dönemine her geçen yıl biraz daha yaklaştıran bu uygulamaların, vatandaşlarımızın sağlığını daha çok tehlikeye atacağı gerçeğinin bilinmesini istiyoruz. Ekonomik 'Kara Delik' kapatılmaya çalışılırken, sağlıkta oluşan 'Kara Delik' gözden kaçmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın