© Terme Vizyon Gazetesi 2020

Terme’de ‘Tam Kapanma’ Nasıl Değerlendiriliyor?

Korona virüs tedbirleri kapsamında ülke genelinde tam kapanma kararını Terme siyasilerine ve iş insanlarına sorduk. Terme siyasileri pandemi nedeniyle alınan tam kapanma kararını doğru bulurken, vatandaşa destek noktasında eksiklikleri dile getirdiler.

Korona virüs tedbirleri kapsamında alınan yeni önlemleri açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı 19.00’da başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanma kararını verdi.

Terme Vizyon Gazetesi muhabiri İsmail Can Çam’ın derlediği haberde ise Terme’deki siyasi parti temsilcilerine, “Tam kapanma kararını nasıl buldunuz? Tam kapanmadaki eksiklikler nedir?” diye sordu. Parti temsilcileri, ülke genelindeki tam kapanmanın yerinde bir karar olduğu ancak vatandaşa daha fazla destek sağlanması gerektiğini dile getirdiler.

Vaka sayılarındaki artış oranına bakıldığına alınan kararın gereklilik olduğunu ve desteklediğini vurgulayan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Korona virüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin olumlu sonuçlarını ülkemiz genelinde görürken bir anlık rehavet ve rahatlama sonucunda vaka sayılarında ciddi artışlar yaşandı ve akabinde buna bağlı olarak tam kapanma süreci başlatıldı” dedi.

Hastanelerdeki yoğun bakım ünitesi doluluk oranlarının son zamanlarda fazlaca artmasına da değinen Başkan Ali Kılıç, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bilim kurulunun da önerisiyle ülke genelinde kapanma dönemi başlamıştır. Umut ediyoruz ki vatandaşlarımız bu kapanma sürecine riayet eder. Süreç her ne kadar iyi yönetilirse yönetilsin insanlarımızda ekonomik olarak, psikolojik olarak yıpranmalar olmuştu zaten. Umarım bu süreci en kısa sürede atlatırız.

HALKINA EN ÇOK DESTEK OLAN ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE VAR

Ulusal medyada denk geldiğim bir haberde şöyle bir ifade geçiyordu: Pandemi dolayısıyla vatandaşlarına, esnafına, kobilerine sosyal ve ekonomik anlamda en çok destek olan ülke bizim ülkemiz. Her ne kadar muhalefet bunun aksini savunsa da sonuç olarak ülkemizde yaklaşık 14 aydır pandemiyle mücadele ediyoruz. Özellikle iş görmezlik ödeneği, sigorta prim desteği, emeklilik ikramiyelerinin zamanından önce verilmesi, yerelde de belediyelerin esnafa vermiş olduğu katkılar göz ardı edilecek çalışmalar değil.

DESTEKLEMELER CAN SUYU OLDU

Yereldeki esnafımıza şöyle bir baktığımızda ise tam da ticaret yapacağı, sıcak para akışı olacağı, ekonomide hareketlilik olacağı dönemde gereklilikten dolayı ülke genelinde kapanma yaşandı. Bu dönemde devletimizin vermiş olduğu özellikle ekonomik desteklemeler vatandaşımıza can suyu olmuştur. Ülke olarak öyle bir süreçten geçiyoruz ki bizde vatandaşlar olarak azami duyarlılık göstermeliyiz, bu noktada iş bizlere düşüyor.”

AK PARTİ’DEN TAM KAPANMAYA TAM DESTEK

Korona virüs salgını ile mücadelede ülke genelinde uygulanan tam kapanma kapsamında en büyük hedefin vaka sayılarını daha da asgari seviyeye indirmek olduğuna dikkati çeken AK Parti İlçe Başkanı Mümin Osman Ertan, tam kapanma sürecinde toplumdaki her kesimin desteği ve katkısının büyük önem arz ettiğini kaydetti.

30 BİN VE 75 BİN TL DESTEK

Pandemiyle mücadele kapsamında alınan tam kapanma kararının ardından bu süreçte yapılacak yardımlar konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pek çok desteği içeren açıklamalarda bulunduğunun altını çizen Başkan Ertan, “KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatılmıştır. Salgın sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş, ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere bu desteğe başvurabilecektir. Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanacaklardır” dedi.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK DEVAM EDECEK

Tam kapanma sürecinde ihtiyaç sahibi aileler ve çalışanların mağdur edilmemesi için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Ertan, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“İş sözleşmelerinin fesih yasağı 30 Haziran’a kadar uzatılmış, TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemeleri 1 Temmuz 2021'e kadar ertelenmiştir. İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1.000 TL’lik nakdi yardım, 1.100 TL’ye çıkartarak yeniden yardımlar yeniden başlatılmış ve bunun için 2 milyar 540 milyon liralık bir kaynak tahsis edilmiştir. Bu tedbirlerin alınmasında  ve uygulanmasından dolayı Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederiz. Tam kapanma döneminde hükümetimizle, belediyemizle ve Ak Parti İlçe Teşkilatımız ile birlikte halkımızın yanında ve hizmetinde olacağız.”

ESNAF KEPENK KAPATIP, CANINA KIYIYOR

Korona virüs ile mücadele kapsamında tam kapanma kararının yerinde ama eksiz yapıldığını vurgulayan CHP Terme İlçe Başkanı İbrahim Yavuz, “Herkesin kabul ettiği gibi ülkemizde yaklaşık 4 yıldır süre gelen özellikle döviz dalgalanmasından dolayı bir ekonomik bunalım var. Yanlış ekonomik yatırımlardan ve hareketlerden dolayı ülkedeki para döngüsünde ciddi anlamda bir sorun yaşanmaktadır. Bunun üzerine son 1 yılda pandeminin de etkisini her geçen gün derinden hissediyoruz. Önceden ‘Ayı kurtarma’ mantalitesiyle hareket eden esnaf artık ‘Günü kurtarma’ peşinde. Ülkemizde pandemi sebebiyle iş yerleri tedbir amaçlı kapatılan esnaf kepenk kapatıp, canına kıyar hale gelmiştir” dedi.

PANDEMİ SONRASINA UMUT YOK, EKONOMİK ENDİŞE VAR

Tam kapanma sürecinde mağdur olan esnafa, çalışana tam anlamıyla destekleme yapılması gerektiğini aktaran Başkan İbrahim Yavuz, “Daha önceden kısmi kapanma adına 2 günü geçmeyen sokağa çıkma kısıtlamalarıyla ve diğer tedbirler sebebiyle esnaf zaten yara almış durumdaydı. Şimdi ise tam kapanmaya birlikte esnafa kira, sigorta, mal tedariği, kredi kullanımı, borç ertelemesi gibi ayrıcalıklar tanınmıyor. Tam kapamanın gerekliliği tartışmak yanlış olur. Ama insanları evlerine kapatmak kolay geliyorsa, giderlerini ve gelir kayıplarını telafi etmekte kolay olmalı. Zorunlu olarak tam kapanmaya geçilmesiyle beraber insanlar pandeminin bitmesinden umutlanmıyor, ekonomik çöküntüye uğrayacağı için endişe duyuyor. Bir iktidarın, bir zihniyetin bu sorunlar karşısında sessiz kalması kabul edilemezdir” ifadelerini kullandı.

HACI BİLAL ASLAN: “MÜTEAHHİDE 18 GÜNLÜK DEVLET GARANTİSİ VAR”

Tam kapanmanın doğru ancak geç alınmış bir karar olduğunu ifade eden Gelecek Partisi İlçe Başkanı Hacı Bilal Aslan, “Ülke genelinde gerçekleştirilen tamamen kapanma kararının özellikle son bir senede pandeminin de etkisiyle ciddi mağduriyet yaşayan esnaf ve vatandaşlarımıza da ekstra yük bindireceği görülmektedir. Hatta belki de telafisi mümkün olmayacak sonuçlarının olacağı da kaçınılmazdır. Bu minvalde vatandaşa 18 günlük kapanma sunulurken, kamu özel işbirliği müteahhidine ise 18 günlük devlet garantisi verilmeye devam ediliyor” şeklinde konuştu.

“1.5 MİLYAR TL ÖDENECEK”

Tam kapanma sürecinde vergilerin ve ödemelerin kesintisiz olarak devam etmesini sert şekilde eleştiren Başkan Hacı Bilal Aslan, “Bu 18 günde, geçmediğimiz köprülerden, tünellerden; binmediğimiz trenlerden, inmediğimiz garlardan, uçak yüzü görmemize rağmen havalimanlarından, hazinenin müteahhitlere ödeyeceği para tam 1.5 milyar TL. Gelecek Partisi olarak bizim önerimiz şudur; Bu 18 günlük devlet garantili 1.5 milyar lirayı müteahhitlere değil esnaf ve vatandaşa ödeyin. Ayrıca buna ek olarak kapanmadan mağdur olacak bütün hanelere acilen herhangi bir şart ve başvuru olmaksızın yetişkinler için 1000, çocuklar için 500 TL’den az olmamak kaydıyla nakdi hibe desteği sağlansın. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ der Şeyh Edebali. Bugün insanımızı hakettiği ölçüde yaşatma günüdür. Bugün devletin analığını, babalığını gösterme günüdür” ifadelerini kullandı.

“Virüsü bitirelim hareketiyle esnafın da bitirilmemesi gerekir” diyen İYİ Parti İlçe Başkanı Ata Sefer Ayyıldız, “Pandemi süreci sıkıntılı şekilde gidiyor, bu illet salgından biran evvel kurtulabilmek ve sağlıklı günlere dönebilmek için geç alınmış bir karar olsa da tam kapanmayı destekliyoruz. Ama tam kapanma sürecinde özellikle ekonomik yönde alınan kararlar esnafı büyük oranda zedelemektedir. 1 yılı aşkın süredir çeşitli kısıtlamalarla zaten bitip tükenen, can çekişen esnafı tam kapanma döneminde bile görmezden gelmek, gözü beş müteahhitten başka bir şey görmeyen AK Parti’nin huyu haline gelmiştir. Her geçen gün halktan iyice kopan iktidar biran evvel perişan haldeki esnafa destek olmalıdır” diye konuştu.

“DAHA FAZLA GEÇİŞTİRİLEMEZ”

Siyasi ve ekonomik kaygılardan dolayı bilim kurulu kararlarının tam olarak uygulanmadığını, pandemi günlerinde faturanın tekrar esnafa yüklenmemesi gerektiğini savunan Başkan Ayyıldız, “Esnaf Bağ-Kur’unu ödeyemiyor, sigortasını, faturalarını yatıramıyor, evine ekmek götüremiyor. Hal böyle iken ufak tefek yardımlarla bu iş daha fazla geçiştirilemez” dedi.

ESNAF SANATKARLAR ODASI’NDAN TEPKİ GÖREN MESAJ

Tüm ülke genelinde başlatılan tam kapanma gününden 1 gün önce Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’nın oda üyelerine gönderdiği ödeme hatırlatması mesajını eleştiren Başkan Ayyıldız, “Memleketin bel kemiği esnaf bu hale gelmişken, Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın 29 Nisan 2021 tarihinde üyelerine gönderdiği borç ödeme mesajı ise bizlere adeta ‘Koyun can derdinde, Kasap et derdinde’ dedirtmiştir. Tabi ki odamız geç de olsa iyi bir şey yapmaya çalışmıştır. Ancak, bu bir çözüm değildir. Aklımıza takılan ise kapanmayı başlatan iktidar bu durumları neden hesaba katmamıştır. Tam kapanmayı yapalım ancak esnafımızı da ayakta tutalım” şeklinde konuştu.

Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın oda üyelerine gönderdiği bilgilendirme mesajı ise şu şekilde:

 “Esnaf odasına aidat yapılandırması yapan ve son ödeme günü yarın 30.04.2021 olan ödemelerinin, Yarın başlayacak kısıtlama dolayısı ile bugünden ödemeleri, aidat yapılandırmanın bozulmasına sebebiyet vermemesi için önemle duyurulur.”

DOĞRU EKONOMİK POLİTİKALAR İZLENMEDİ

Pandemi sürecinde özellikle ekonomik yönde doğru politikaların izlenmediğinin altını çizen Terme Genç İş İnsanları Derneği (TEGİAD) Başkanı Ahmet Şahin, “Esnaftan sanayicisine, patrondan işçisine her kesimin umudu olan sosyal yardım (kira destekleri, faizsiz krediler, borç ertelemeleri) beklentileri karşılanmamıştır. Keza yapıldığı ve yapılacağı iddia edilen desteklere ulaşmak hali hazırda çok güçtür. Örnek vermek gerekirse; kira desteği alabilmek için son ay ödediğiniz banka dekontu istenmektedir. Kirayı ödeyemeyen işletmecinin banka dekontu nasıl olabilir? Halbuki ilgili ve yetkililer istediklerinde tek tuşa basarak tüm esnafın kaydını çıkartabilmekteler. Tüm dünyanın içerisinde bulunduğu ve savaş halindeki pandemi sürecinde yapıcı bir tutum izlemek yerine süreci zorlandırmak doğru bir hareket değildir. Bu ve bunun gibi birçok sebepten dolayı destekler umut vermemiş, esnafınız ve halkımız en zor şartlarla yüz yüze bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

Özellikle beton merkezli ve diğer sektörler için milyon dolarlık bütçeler konuşulurken esnafa ve işçiye birkaç milyon liralık bütçe ayrılmasının doğru olmadığını savunan Başkan Ahmet Şahin, “Bugün Türkiye’de 1 dolar Türk Lirası’nın 9 katıdır. Pandemi ilk başladığında sadece 5 katıydı. Bugün emekliye verilen 100 lira bayram ikramiyesi zammı sadece muhalefet baskısını azaltmaya yöneliktir ve hiçbir işe yaramayacağı apaçık ortadadır” dedi.

GELECEK 5 YILA DİKKAT ÇAĞRISI

Türkiye’nin ekonomideki bel kemiğinin, en büyük yapı taşının esnaf faktörü olduğuna dikkati çeken Başkan Ahmet Şahin, açıklamasını şu şekilde sürdürdü.

“Orta direk esnaf ve KOBİ’ler bugün için büyük bir belirsizlik içindeler. Bu aslında önümüzdeki 5 yılda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğinin göstergesidir. Destekler daha makul olmalı, vergiler oranında sistematik haline getirilmelidir. Çünkü en küçük esnaf, döngüdeki 10 kişi demektir. Esnaf giderse her şey bitmiş demektir. Öte yandan ülkemiz sosyolojik ve psikolojik açıdan da iyi durumda değildir. Borçlu esnaf yazar kasa fırlatma aşamasından canına kıyma aşamasına geçmiştir. Hiçbir şey bu memleketin evlatlarından önemli değildir. Sonuç olarak ülkemiz ekonomisi ve atılan politik adımlar pandemi sürecinde sınıfta kalmıştır. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER