Telef olan hayvanlar onun elinde canlanıyor
GÜNCELTerme’de hobi olarak tahnitçilik sanatıyla ilgilenen sağlıkçı Osman Çalışkan, doğal yolla ölmüş hayvanlara tekrar hayat veriyor. Bölgenin tek tahnit sanatçısı Çalışkan, 150’nin üzerindeki eserleriyle sergi açmayı hedefliyor.
Samsun’un Terme ilçesinde yaşayan bölgenin tek tahnitçisi sağlık personeli Osman Çalışkan, yasal yolla avlanan ya da doğal ölümü gerçekleşmiş hayvanların içini dolduruyor.
Çocukluğunda merak saldığı tahnitçilik sanatını 12 yıldır aldığı eğitim sonunda fiiliyata geçirdiğini ifade eden Osman Çalışkan, şimdiye kadar 150’nin üzerinde kuş ve yaban hayvanı tahnit etti. Çalışkan, hayvan çeşitliliğini artırarak sanatını sergilemeye hazırlanıyor.
HAYVAN ANATOMİSİNİ BİLMEK, YORUMLAMAK GEREKİYOR
Tahnitçilik sanatının çok ince ve hassas el becerisi gerektirdiğini söyleyen Çalışkan, “Her hayvanın kendine ait anatomisi var. Coğrafyasına, yaşam biçimine göre farklı adaptasyonları var. Memeliler, kuş, balık, sürüngen, yaban hayvanları bunları tahnit etmek için doğal yaşam alanlarını çok iyi bilmek, yorumlamak gerekiyor. Her bir canlının kendine özgü deri ve postları var. Bunlara bağlı olarak sanatı ince şekilde işlemek gerekiyor. Tahnit, yaşamı sonlanmış canlılara tekrar hayat verme sanatıdır” diye konuştu.
Taxidermy sanatını Türkiye’de yapan sayılı kişi olduğunun altını çizen Çalışkan, sabır ve soğukkanlılık gerektiren bir sanat olduğunu ancak becerilerin geliştirilmesiyle zevkli ve duygusal bir işe dönüştüğünü vurguladı.
“SONSUZA KADAR YAŞAYACAKLAR”
Önceki hafta elektrik tellerine takılarak telef olan bir leyleğin mahalle sakinleri tarafından kendisine ulaştırıldığını belirten Çalışkan, “Doğaya saygımız ve sevgimiz sonsuz. Bizim ilgi alanımız yaşamı sonlanmış canlılarla. Arkadaşlarımız elektrik akımına kapılarak yaşamı sonlanan bir leyleği bana teslim ettiler. Duruma çok üzülen mahalle sakinlerine leyleğin tahnitini gösterdiğimde çok mutlu oldular. Ona bir can veremedik ama doğadaki son görünümüyle sonsuza kadar yaşayacak” ifadelerini kullandı.
Doğasever biri olduğunu kaydeden Osman Çalışkan, kendi imal ettiği kuş yuvalarıyla evinin bahçesinde de yüzlerce küçük tür kuşlara ev sahipliği yapıyor. Büyük kuşları da unutmayan Çalışkan, yuva direğinin zirvesine ise leylek yuvası inşa etti.
İlginizi Çekebilir
Başkentte Terme Rüzgârı
Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen Büyük Samsun Tanıtım Günleri’nde Terme standı, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Ankara Samsun Dernekleri Federasyonu (ASDEF) tarafından organize edilen etkinlik, Samsun’un sanayi, turizm, ticaret ve kültürel zenginliklerini tanıtmak amacıyla yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Samsun’da ortalama hız ihlal tespit sistemi hizmete giriyor
Samsun’da belirlenen güzergahlarda hız ihlallerini önlemek amacıyla “Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri” 1 Kasım 2024 itibarıyla devreye giriyor.
Başkan Adayı Erol Erdoğan projelerini açıkladı
Korganlılar Derneği Başkan Adayı Erol Erdoğan, öğrencilere burs verilmesi ve dernek lokalinin hizmete girmesi projeleri başta olmak üzere diğer projelerini açıkladı.